Hoe verwerk je bonnen en facturen van bijvoorbeeld de NS, Arriva of andere personenvervoerders? Daar krijg je immers meestal geen btw-bonnen van, maar er zit wel degelijk belasting op deze diensten. Het vervoersbewijs geldt hierbij als factuur. In deze blog geven we een antwoord op vragen als:
- Hoeveel btw zit er op openbaar vervoer (OV)?
- Zit er btw een kaartje van de NS?
- Zit er BTW op vervoer met de trein?
- Zit er BTW op vervoer met de bus?
- Zit er BTW op vervoer met de metro?
- Zit er BTW op vervoer met de tram?
- Zit er BTW op vervoer met de veerboot?
Zit er BTW op het openbaar vervoer?
Het korte antwoord is ja. Op het openbaar vervoer in Nederland wordt BTW geheven.
Hoeveel is de btw op openbaar vervoer?
De meeste vormen van personenvervoer in Nederland vallen onder het 9%-tarief. Dit zijn bijvoorbeeld de trein, tram, metro, bus of veerboot. De Belastingdienst heeft voor deze dienstverleners een uitzondering gemaakt voor het verstrekken van btw-bonnen om het geheel werkbaar te houden. Je mag bij bonnen van vervoerders in dit segment dus 9% btw aftrekken bij je omzetbelasting, ook zonder dat je daarvan een gespecificeerde btw-bon hebt. Het vervoersbewijs is in feite de btw-bon.
Maak je bij het reizen gebruik van een OV-chipkaart of een vergelijkbare kaart waarmee op saldo kan worden gereisd? Transactieoverzichten van dit soort kaarten beschouwt de Belastingdienst ook als vervoersbewijs, zolang op het transactieoverzicht de volgende gegevens staan:
- de datum waarop het transactieoverzicht is aangemaakt
- de naam van het vervoersbedrijf
- de datum waarop je hebt gereisd
- het traject dat je hebt afgelegd
- het btw-bedrag dat je moet betalen of de gegevens aan de hand waarvan het btw-bedrag kan worden berekend
Meer informatie over het vinden van facturen van de NS of bijvoorbeeld de OV-chipkaart kan je vaak vinden op de websites van deze aanbieders.
Is de BTW op de trein, bus, metro en tram aftrekbaar?
Op treinkaartjes van bijvoorbeeld de NS zit dus 9% btw. Indien deze kosten zijn gemaakt met een zakelijk karakter, bijvoorbeeld vervoer naar een klant toe, dan is deze btw af te trekken bij de Belastingdienst. Ook kan je de kosten zakelijk opvoeren om je winstbelasting te minimaliseren. Privé vervoer is natuurlijk niet zakelijk en dus niet aftrekbaar. Let er dus bij het uitdraaien van een NS-factuur op dat alle transacties op de verzamelfactuur daadwerkelijk zakelijk zijn. Dit moet je bij een controle eventueel kunnen aantonen op basis van bijvoorbeeld je agenda of een gespreksverslag.
Welk vervoer valt niet onder het 9% tarief?
– Het huren van een bus valt onder het 21% btw-tarief. Dit valt namelijk niet onder openbaar vervoer.
– Luchtvervoer in het binnenland valt onder het 21% btw-tarief, tenzij het om vervoer van zieken of gewonden gaat. Internationaal luchtvervoer is vrij van BTW.
Voor welke vervoerders geldt dit?
Dit geldt in principe voor alle openbare vervoerders in Nederland. Dit zijn onder andere Arriva, Breng (Arnhem en Nijmegen), Connexxion, EBS Busvervoer, GVB, Hermes, HTM, NS, Qbuzz, RET, Syntus en TCR. De BTW voor al deze partijen is dus gelijk, namelijk 9% BTW.
Hoe bereken ik de btw op bijvoorbeeld een treinkaartje?
Hoewel de btw dus vaak niet specifiek vermeld staat op OV-kaartjes, zit er dus wel degelijk btw op deze producten. Je kunt het aftrekbare btw-bedrag berekenen door het totaalbedrag te delen door 109 en vervolgens de uitkomst maal 9 te doen.
Let op: deze rekensom is alleen geldig als het om 9% btw gaat.
Gelden dezelfde regels voor 2024, 2025 en 2026?
In Nederland wil de overheid nog weleens bepaalde regels aanpassen. Het is daarom belangrijk om te weten of er ook wijzigingen op de planning staan. Voor zo ver bekend op moment van schrijven zijn er op gebied van BTW en openbaar vervoer geen plannen om aanpassingen te doen. In 2024 gaat het dus om 9% BTW en dat is ook de verwachting voor 2025, 2026 en daarna.
Reiskosten doorbelasten aan opdrachtgever als zzp’er?
Ben je zzp’er en heb je met je opdrachtgever afgesproken dat je bepaalde kosten mag doorbelasten, zoals kosten voor openbaar vervoer of andere kosten, let dan op het (door)berekenen van de btw. Dit kun je doen op de volgende manieren:
- Je boekt de kosten in als zakelijke kosten, bewaart het vervoersbewijs en vraagt aan de Belastingdienst de betaalde btw terug
- Je berekent het btw-tarief dat voor jouw diensten geldt over de gehele factuur
- Je zet de kosten zonder btw op de factuur aan je opdrachtgever: dan is het onderdeel van je normale omzet. Als je de btw niet terug kunt vragen, zet je de kosten inclusief btw op de factuur
- De facturen gaan als verantwoording van kosten naar je opdrachtgever. Je bewaart de vervoersbewijzen in je eigen administratie. Zo dienen de kosten als zakelijke inkoop
Met onze Klippa Spendcontrol-software kun je eenvoudig al je reiskosten beheren en indienen, gewoon via je smartphone. Ook inkoopfactuurverwerking, autorisatieflows en zakelijk creditcards zijn binnen 1 platform gemakkelijk te automatiseren.
De BTW op bussen, treinen, metro’s en trams is nu hopelijk een stuk duidelijker. Heb je meer vragen over omgaan met specifieke BTW-vraagstukken? In onderstaande blogs helpen we je graag om precies te weten hoe het zit:
BTW op vliegtickets
BTW op gemeentelijke belastingen
BTW op culturele activiteiten
BTW op bankkosten
BTW op gas en stroom
BTW op verzekeringen
BTW op taxivervoer
BTW op parkeren
BTW op boeken
Buitenlandse BTW op diensten binnen de EU