Soms staan er wel expliciet btw-bedragen op parkeerbonnen en soms niet, maar hoe kan dat nou? En hoe weet ik wanneer er wel en wanneer er geen btw over mijn parkeerbon gerekend wordt? Bovendien is de vraag: wanneer zijn de parkeerkosten nou aftrekbaar en wanneer niet?
Het maakt niet uit of je nu zzp’er bent of op de financiele administratie werkt van een grote corporate: dit onderwerp blijft een groot vraagteken vooor velen. Daarom beantwoorden we de volgende vragen:
- Zit er btw op parkeerkosten?
- Welk percentage BTW is van toepassing op parkeren?
- Is de BTW op parkeren aftrekbaar?
Zit er BTW op parkeerkosten?
Om te beginnen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten parkeren. Enerzijds is dit parkeren aan de straat, waarbij je betaalt aan een gemeente. Anderzijds heb je parkeren op commerciële parkeerterreinen of parkeergarages zoals bijvoorbeeld Q-Park.
In de eerste situatie, dus parkeren langs de straat, wordt er geen btw gerekend over de parkeerbon. Parkeergeld van de gemeente is namelijk al een belasting, namelijk parkeerbelasting, en btw daarover vorderen zou dubbele belasting betekenen. In deze situatie kan je dus ook geen btw terugvorderen. Uiteraard kunnen de parkeerkosten wel opgevoerd worden als zakelijke kostenpost om je winst te drukken. Let wel op of je een auto van de zaak rijdt of niet. Meer daarover komt later in deze blog.
In de andere situatie, dus parkeren bij een commerciële parkeerplaats of parkeergarage, zoals Q-Park of bijvoorbeeld bij Schiphol, is er wel sprake van btw over de parkeerbon. In dit geval kun je dus het btw-bedrag terugvorderen bij je btw-aangifte en de kosten bovendien opvoeren om de winst van je onderneming te drukken.
Dan zijn er ook nog parkeer-apps waarmee je met je mobiel kan betalen voor je parkeerkosten. Parkmobile is een voorbeeld van zo’n app. Dit bedrijf berekent btw (21%) over alle service fees, waaronder registratiekosten, transactiekosten, herinneringsberichten en kosten voor extra bestelde Parkmobile-tokens of stickers.
Hoeveel is de btw op parkeren?
Het algemene belastingtarief is 21%. Over commerciële parkeerkosten wordt dan ook dit percentage btw gerekend. Deze btw kan je gewoon terugvorderen wanneer het parkeren een zakelijk doel had.
Is de BTW op parkeren aftrekbaar?
Het is belangrijk om na te gaan of je een auto van de zaak rijdt of niet. Parkeerkosten zijn alleen aftrekbaar als je auto op naam van je bedrijf staat.
Heb je de auto met eigen vermogen aangeschaft (de auto staat dus niet op de balans van je eenmanszaak of onderneming)? Dan mag je parkeerkosten niet zakelijk inboeken.
Waarom kan je deze kosten niet aftrekken als je met je privéauto parkeert voor een zakelijke afspraak? Dit komt omdat je al 23 cent per kilometer belastingvrij mag uitkeren. Alle kosten die bij een auto komen kijken, zitten al berekend in die vergoeding. Het gaat hier om brandstof, verzekeringen en dus ook parkeren. De belastingdienst heeft voor 2024 en 2025 bepaald dat €0,23 per kilometer ‘genoeg is’ om je zakelijke autokosten te dekken. Dit bedrag was eerder nog 21 cent en daarvoor zelfs nog 19 cent. Afhankelijk van de inflatie kan de belastingdienst dit bedrag dus eventueel aanpassen voor 2026 of 2027.
Samenvattend:
- Heb je een auto op de zaak? De parkeerkosten zijn wel aftrekbaar
- Heb je een privéauto: De parkeerkosten zijn niet aftrekbaar. Je mag wel €0,23 per kilometer belastingvrij uitkeren.
Zakelijke reiskosten bijhouden
Wil je altijd toegang hebben tot een handig overzicht van alle onkosten binnen jouw organisatie? Met de SpendControl oplossing van Klippa is het mogelijk om digitaal te declareren, inkoopfacturen automatisch te verwerken, reiskosten te registreren, digitaal goedkeuringen te doen en nog veel meer.
Meer weten over BTW-vraagstukken? In onze andere blogs geven we antwoord op nog veel meer BTW-vragen:
BTW op vliegtickets
BTW op gemeentelijke belastingen
BTW op culturele activiteiten
BTW op bankkosten
BTW op gas en stroom
BTW op verzekeringen
BTW op taxivervoer
BTW op openbaar vervoer
BTW op boeken
Buitenlandse BTW op diensten binnen de EU