Je bent ondernemer en dat betekent in beginsel dat je risico durft te nemen. Of zoals Mark Zuckerberg, ceo van Facebook eens zei: “The biggest risk is not taking any risk.” Maar dit betekent natuurlijk niet dat je je bedrijf hoeft bloot te stellen aan allerlei onnodige gevaren. Zo zijn verzekeringen op gebied van rechtsbijstand, arbeidsongeschiktheid en vervoer erg belangrijk. Voor de boekhouding is het goed om te weten of er btw zit op verzekeringen. En als er belasting over geheven wordt, of dit aftrekbaar is.
Btw op verzekeringen
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: op verzekeringen zit in Nederland al jaren geen btw. Dat betekent dus ook dat er geen btw over verzekeringen afgetrokken kan worden als voorbelasting bij je aangifte omzetbelasting. Voorbelasting is de btw die mag je aftrekken bij de kwartaalaangifte omzetbelasting. Je mag geen voorbelasting aftrekken over inkopen die je gebruikt voor je diensten of goederen die niet btw-plichtig zijn (je ‘vrijgestelde omzet‘). Op vrijwel alle producten in Nederland wordt btw geheven. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Verzekeringen vallen onder deze uitzonderingen, daarom wordt er geen btw betaald over verzekeringspremies. Dat is van toepassingen op alle vormen verzekeringen. Dus of je het nou hebt over een aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering of inboedelverzekering: de BTW is 0%.
Voor 2024 zit er dus geen BTW op verzekeringen. Hetzelfde wordt verwacht voor 2025, 2026 en opvolgende jaren. Voor zover bekend zijn er geen plannen om dit aan te passen. Mocht dit wel aangepast worden, dan is dat hier in het blog of anders bij de Belastingdienst te bekijken.
Waar komt de onduidelijkheid vandaan?
De verwarring komt door de zogeheten assurantiebelasting op verzekeringen. De assurantiebelasting is in de meeste gevallen namelijk 21%. Toevallig hetzelfde percentage als het hoogtarief voor btw in Nederland. Daarom gaan veel mensen er onterecht vanuit dat de assurantiebelasting hetzelfde is als het hoogtarief btw. Dit zijn dus twee totaal verschillende dingen die niks met elkaar te maken hebben. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar van je omzetbelasting.
Wie is Klippa?
Klippa digitaliseert en automatiseert verschillende soorten documentstromen, waaronder declaratieprocessen en factuurverwerking. Wij kunnen je helpen met vragen over wetgeving of hoe je je financiën kunt managen, maar we kunnen je ook meer vertellen over hoe je als ondernemer kunt profiteren van digitalisering en automatisering. Onze software helpt onze andere klanten namelijk tot 70% aan geld en tijd te besparen.
Als dit blog over verzekeringen en BTW handig voor je was, dan heb je wellicht ook interesse in onze andere blogs over BTW vragen. Bekijk bijvoorbeeld:
BTW op vliegtickets
BTW op gemeentelijke belastingen
BTW op culturele activiteiten
BTW op bankkosten
BTW op gas en stroom
BTW op verzekeringen
BTW op taxivervoer
BTW op parkeren
BTW op openbaar vervoer
BTW op boeken
Buitenlandse BTW op diensten binnen de EU