Identiteitsdocumenten zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven, zowel zakelijk als prive. Ze vormen een integraal onderdeel van ons dagelijks leven en stellen ons in staat om te functioneren en deel te nemen aan verschillende activiteiten, banen en aankopen. Daarom is het van het grootste belang dat deze documenten niet alleen echt zijn, maar ook controleerbaar en gemakkelijk te verifiëren.
Dit is echter niet altijd het geval en omdat criminele netwerken steeds geraffineerder worden in hun vermogen om valse ID’s te maken, is er een verhoogd risico dat frauduleuze ID’s door de mazen van het net glippen. Dit is vooral cruciaal voor bedrijven en organisaties tijdens het onboarding-proces van klanten/werknemers en het verificatieproces van documenten. Dit risico is enorm, aangezien bedrijven tegen 2024 naar schatting $5 miljard zullen verliezen door identiteitsfraude. In deze blog leggen we uit hoe je een vals ID herkent en hoe technologieën kunnen helpen bij deze processen.
Soorten valse identiteitsbewijzen
Er zijn veel ID-documenten die criminele netwerken en fraudeurs maken, waaronder paspoorten en ID-kaarten. Om je te helpen een vals identiteitsbewijs te herkennen, splitsen we het eerst op in 4 groepen:
- Ongewijzigde, uitgeleende ID – dit is een echt document dat door iemand anders wordt gebruikt. Bijvoorbeeld het lenen en gebruiken van het identiteitsbewijs van een vriend om een aankoop te doen omdat je zelf niet meerderjarig bent, maar zij wel.
- Gemanipuleerd identiteitsbewijs – dit is een echt document dat op de een of andere manier is veranderd. Bijvoorbeeld een document waarop de geboortedatum is veranderd.
- Replica – dit is een vals identiteitsbewijs dat een echt identiteitsbewijs nabootst. Bijvoorbeeld een rijbewijs dat niet is uitgegeven door een legitiem bestuursorgaan.
- Gefabriceerd identiteitsbewijs – dit is een vals document dat niet bestaat en op frauduleuze wijze is gemaakt.
Hieronder gaan we dieper in op het verschil tussen een vervalst en gemanipuleerd identiteitsbewijs.
Hoe worden valse ID’s gemaakt?
Hoewel het illegaal is om een vals identiteitsbewijs te bezitten, te produceren of te verspreiden dat aangezien kan worden voor een officieel door de overheid uitgegeven document, blijven ze bestaan en vormen ze een lucratieve bron van inkomsten voor criminele ondernemingen over de hele wereld. Er zijn 2 belangrijke manieren waarop frauduleuze identiteitsdocumenten worden gemaakt, gefabriceerd en gemanipuleerd. Voor het grootste deel vallen de 4 soorten valse identiteitsbewijzen die eerder zijn onderzocht in deze 2 groepen.
Gefabriceerd ID
Een gefabriceerd identiteitsbewijs is een volledig frauduleus document. Soms worden geldige identiteitsgegevens gecombineerd tot een vals document. Deze kunnen bijvoorbeeld de geboortedatum van één persoon, het adres van een tweede en het burgerservicenummer van een derde persoon bevatten. Dit is nog steeds een vals document, maar het combineert echte, echte informatie met valse, frauduleuze informatie.
Gemanipuleerd ID
Een gemanipuleerd identiteitsbewijs is daarentegen een identiteitsbewijs dat, zoals de naam al zegt, gemanipuleerd, veranderd of aangepast is. In dit geval gaat het om het veranderen van zaken als de geboortedatum of de foto op een identiteitsdocument, vaak met digitale programma’s zoals Photoshop.
Identiteitsfraude, ook wel synthetische identiteitsfraude genoemd, is een groeiend probleem voor organisaties en bedrijven over de hele wereld en het is noodzakelijk dat ze zijn uitgerust met de vaardigheden, kennis en technologie om het proces van het herkennen van een vals identiteitsbewijs te vergemakkelijken.
3 manieren om een vals ID te herkennen
Er zijn een aantal tekenen waar je op moet letten bij het controleren op een vals identiteitsbewijs. Sommige zijn makkelijker te herkennen dan andere, afhankelijk van hoe geavanceerd de valse identiteitskaart is. Sommige van deze herkenningstekens zijn makkelijker te zien met het blote oog, terwijl voor andere technologie nodig is. Laten we eens kijken:
- Ontbrekende beveiligingskenmerken – de meeste echte ID-documenten hebben beveiligingskenmerken die moeilijk na te maken zijn, zoals hologrammen, kinegrammen, watermerken, streepjescodes, UV-lichtbeelden en verhoogde letters. Als deze ontbreken op een ID-document, dan is dat een indicator dat dit geen echt document is.
- Onjuiste informatie – onjuiste informatie op een identiteitsbewijs maakt het herkennen van een vals identiteitsbewijs vaak makkelijker. Een vals identiteitsbewijs kan onjuiste informatie bevatten, zoals het verkeerde adres, de verkeerde geboortedatum en zelfs spelfouten in de naam. Bovendien kan een inconsistente lay-out een goede indicator zijn dat je naar een vals identiteitsbewijs kijkt. Het gebruik van meerdere identiteitsdocumenten voor kruisverificatie kan een goede manier zijn om dit te omzeilen.
- Fysieke kenmerken – de meest voor de hand liggende tekenen dat je te maken hebt met een vals identiteitsbewijs zijn de fysieke kenmerken. Echte identiteitsdocumenten zijn over het algemeen gemaakt van stevige materialen, waardoor ze zich onderscheiden van hun frauduleuze tegenhangers. Let bij het zoeken naar een vals identiteitsbewijs op het lettertype en de grootte en vooral op de consistentie in het hele document. Daarnaast kan de afdrukkwaliteit een verklikker zijn, een vals identiteitsbewijs kan ongelijke randen en onscherpe tekst en zelfs afbeeldingen hebben. Bij het onderzoeken van een identiteitsbewijs zijn dit enkele tekenen waar je op moet letten.
Sommige van deze tekenen zijn makkelijker te herkennen met het blote oog, maar omdat criminele netwerken steeds geavanceerder worden in het maken van frauduleuze documenten, wordt dit steeds moeilijker en bijna onmogelijk om alleen op het menselijk oog te vertrouwen. Daarom wordt het voor organisaties steeds belangrijker om software voor ID-verificatie te gebruiken in hun onboarding. In de volgende paragraaf zullen we een aantal manieren verkennen waarop software voor identiteitsverificatie kan helpen bij deze processen.
Valse ID’s herkennen met technologieën voor documentsverificatie
Hoewel de verificatie van identiteitsdocumenten handmatig kan worden gedaan, is de kans groot op fouten en vergissingen. Er zijn verificatietechnologieën die het opsporen van valse ID’s gemakkelijker kunnen maken. Dergelijke technologieën zijn OCR, NFC, AI en MRZ-scanners. Laten we eens kijken hoe elk van deze technologieën kan helpen bij het herkennen van valse ID’s.
OCR
Met OCR-technologie (Optical Character Recognition) kan software voor documentsverificatie belangrijke informatie uit ID-documenten halen, zoals een naam, geboortedatum, documentnummer, handtekening en vervaldatum. Dankzij OCR kunnen de geëxtraheerde gegevens eenvoudig worden vergeleken met interne of externe databases om er zeker van te zijn dat de informatie bestaat, geldig is of dat de personen zijn wie ze beweren te zijn. Tijdens de onboarding, bijvoorbeeld, komt OCR van pas om belangrijke informatie uit identiteitsdocumenten te halen, waardoor het verificatie-proces wordt gestroomlijnd en tijd wordt bespaard.
NFC
NFC (Near Field Communication) is een technologie waarmee apparaten zoals telefoons en smartwatches kleine stukjes data kunnen uitwisselen met andere apparaten en met NFC uitgeruste kaarten kunnen lezen over relatief korte afstanden. Deze technologie kan worden gebruikt om gecodeerde gegevens in de chip van identiteitsdocumenten zoals paspoorten te lezen om deze te verifiëren en zo identiteitsfraude te voorkomen. Met NFC ID-verificatietechnologie kun je ID-verificatie binnen handbereik brengen, waardoor dit een snel en efficiënt proces wordt.
MRZ
MRZ (Machine-Readable Zone) is een specifieke sectie in identiteitsdocumenten, met name paspoorten, die de persoonlijke gegevens van de documenthouder bevat in een formaat dat gemakkelijk door machines kan worden gelezen. Met MRZ-scanners kunnen bedrijven persoonlijk identificeerbare informatie scannen, extraheren en analyseren, die niet gemakkelijk kan worden vervalst.
AI-algoritmes
AI-algoritmes kunnen de EXIF-gegevens (Exchangeable Image File Format) analyseren om te bepalen of een afbeelding is gewijzigd, wanneer en door welke software bijvoorbeeld. EXIF-gegevens verwijzen naar de metagegevens die zijn ingesloten in digitale foto’s die zijn genomen door camera’s en smartphones. De AI kan de metadata beoordelen om te detecteren of een afbeelding is bewerkt. Als een afbeelding bijvoorbeeld is bewerkt met bewerkingssoftware zoals Photoshop, kan het AI-algoritme de EXIF-gegevens scannen en dit detecteren, wat vervolgens kan worden gemarkeerd in het ID-verificatieproces.
Naarmate meer bedrijven overgaan op digitale onboarding, is er een toenemende verschuiving naar een software-gerichte aanpak voor het herkennen van valse ID’s, omdat het steeds moeilijker wordt om ze met het menselijk oog te herkennen. Een voorbeeld van dergelijke software is Klippa DocHorizon, dat we in de volgende sectie nader zullen toelichten.
Voorkom identiteitsfraude met Klippa
Klippa DocHorizon, de oplossing van Klippa voor documentsverificatie, neemt de last weg van het handmatig beoordelen en analyseren van mogelijk frauduleuze documenten. Het maakt gebruik van technologieën zoals OCR en Machine Learning om je te begeleiden bij het opsporen van valse ID’s.
Als je uit de financiële sector komt, is het valideren van identiteitsdocumenten niet genoeg volgens de AML of KYC-vereisten. Daarom bieden we naast onze software voor documentsverificatie een volledige oplossing voor identiteitsverificatie, waarmee je klanten snel en betrouwbaar kunt verifiëren. Je kunt niet alleen paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen analyseren en scannen, maar je kunt de identiteit van een persoon ook verifiëren via selfie-verificatie, biometrische verificatie, NFC-verificatie en detectie van reactiviteit. Zeg maar dag tegen identiteitsfraude!
Door deze processen te automatiseren kun je eventuele fouten verminderen en tijd besparen binnen je organisatie, want mensen zijn niet onfeilbaar. Benieuwd hoe de oplossing van Klippa kan helpen? Boek hieronder een gratis online demo!