ChatGPT, de techwereld raakt niet uitgepraat over deze nieuwste AI sensatie. Als je een ondernemer of een leidinggevende bent, heb je inmiddels waarschijnlijk wel gehoord over ChatGPT. Maar je begrijpt misschien niet helemaal wat het is en wat het kan betekenen voor jouw organisatie.
Als we alle hype mogen geloven, heeft het de potentie om de omgang met je klanten en de manier waarop je bepaalde taken automatiseert te revolutioneren. Maar, zoals met elke nieuwe technologie, is het belangrijk om de mogelijkheden en de potentiële risico’s ervan te begrijpen.
Deze blog is bedoeld om je alle ins en outs over ChatGPT te geven, en vooral, hoe het kan worden ingezet om de groei en efficiëntie in jouw organisatie te bevorderen.
Dus leun achterover, ontspan en duik in de wereld van ChatGPT!
Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een taalmodel, ontwikkeld door OpenAI, dat kan worden gebruikt om tekst te genereren, zoals antwoorden op vragen of het voeren van een gesprek, en eenvoudige taken uit te voeren. Het maakt gebruik van GPT-3, de nieuwste versie GPT-modellen, en staat bekend om zijn vermogen om teksten te genereren die bijna niet te onderscheiden zijn van door mensen geschreven teksten.
ChatGPT is ontworpen om antwoorden op een natuurlijke manier te geven op basis van de invoer van de gebruiker, waardoor het nuttig kan zijn voor verschillende toepassingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vragen te beantwoorden, tekst of zelfs code te genereren, en e-mails en essays samen te stellen. Het is als een persoonlijke geest in een digitale fles, altijd klaar om je te helpen!
Momenteel is het gebruik gratis omdat ChatGPT zich in de onderzoeks- en feedbackfase bevindt. OpenAI heeft echter al aangekondigd dat het mogelijk binnenkort een betaalde pro-versie introduceert om de levensvatbaarheid op lange termijn te garanderen.
Hoe werkt ChatGPT?
Op het eerste gezicht lijkt de technologie van ChatGPT eenvoudig. Het neemt je verzoeken, vragen of aanwijzingen aan en beantwoordt ze snel. Je kunt je voorstellen dat de technologie om dit te doen veel ingewikkelder is.
Het model werd getraind met behulp van een grote dataset van tekst uit verschillende bronnen, waaronder boeken, webteksten, Wikipedia, artikelen en andere stukken tekst van het internet. Het is getraind met maar liefst 570 GB aan gegevens, die 300 miljard woorden bevatten. Dankzij deze uitgebreide training kan ChatGPT een breed scala aan prompts en vragen begrijpen en beantwoorden.
Als taalmodel werkt ChatGPT op basis van waarschijnlijkheid, en kan het raden wat het volgende woord in een zin moet zijn. Het model onderging een gecontroleerde testfase, waarin het invoer gevoed kreeg (bijvoorbeeld: wat is de kleur van gras?) en correcte uitvoer (groen) om zijn kennis op te bouwen. Dit proces, ook wel bekend als data-annotatie, werd eindeloos herhaald om de nauwkeurigheid van het model te verzekeren.
Het model doorliep ook een tweede soortgelijke fase, waarin meerdere antwoorden werden aangeboden en gerangschikt door een lid van het team. Dit hielp het model te leren van vergelijkingen en zijn begrip van prompts en vragen verder te verbeteren. Deze aanpak van testen onder toezicht en voortdurend leren onderscheidt ChatGPT van andere taalmodellen en maakt het tot de ultieme allesweter.
De limitaties van ChatGPT
Ondanks de indrukwekkende mogelijkheden en de snelle adoptiegraad is het belangrijk te onthouden dat ChatGPT geen perfecte technologie is. Hieronder hebben we de belangrijkste beperkingen ervan opgesomd om je te helpen het meeste uit ChatGPT te halen en veelvoorkomende valkuilen te vermijden:
- Niet verbonden met het internet – ChatGPT heeft geen real-time toegang tot het internet zoals een online zoekmachine. Het is getraind op een dataset met een kennislimiet van 2021, dus het heeft beperkte informatie of kennis over gebeurtenissen of ontwikkelingen die zich na die datum hebben voorgedaan.
- Antwoorden zijn niet altijd correct – De door ChatGPT gegenereerde antwoorden zijn niet altijd correct, vooral bij complexe of zeer specifieke vragen. OpenAI merkt zelf ook op dat ChatGPT soms “plausibel klinkende maar onjuiste of onzinnige antwoorden” schrijft.
- Beperkingen in trainingsgegevens en vooringenomenheid – Zoals veel AI-modellen is ChatGPT slechts zo onbevooroordeeld als de gegevens waarop het is getraind. Als de trainingsgegevens vertekeningen bevatten, zal het model deze repliceren. Dit kan leiden tot onnauwkeurigheden of ongepaste reacties.
- Beperkt begrip van emoties – ChatGPT kan tekst genereren die emotioneel geladen is, maar het begrijpt de emoties achter de tekst niet. Dit kan leiden tot ongepaste of ongevoelige reacties. Zo kan het bijvoorbeeld niet op een gevoelige en empathische manier reageren op de klacht van een klant.
- Beperkte creativiteit – ChatGPT kan tekst genereren die coherent en grammaticaal correct is, maar het mist het vermogen om echt creatieve inhoud te genereren. Het is bijvoorbeeld niet in staat om een pakkende slogan of een overtuigende advertentietekst te schrijven.
- Problemen met stabiliteit en capaciteit – ChatGPT is een krachtige tool, maar het heeft grenzen aan de hoeveelheid tekst die het kan genereren, vooral wanneer het draait op een gedeelde server. Dit kan ertoe leiden dat de server op bepaalde momenten niet beschikbaar is. De meeste ChatGPT-gebruikers zullen het volgende scherm vaker gezien hebben dan ze zouden willen…
Hoewel ChatGPT nog steeds aanzienlijke beperkingen heeft, is het geschikt gebleken voor een heleboel zinvolle toepassingen en houdt het de gemoederen in het bedrijfsleven bezig. Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom.
De kansen van ChatGPT voor bedrijven
ChatGPT biedt een breed scala aan mogelijkheden voor bedrijven die de mogelijkheden ervan effectief inzetten. Door repetitieve taken te automatiseren en meer aantrekkelijke interacties met gebruikers te bieden, kan chatgebaseerde AI de manier waarop mensen werken verbeteren.
Hieronder volgen enkele manieren waarop bedrijven gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van ChatGPT:
- Onderzoek compileren
- Inhoud creëren
- Brainstormen van ideeën
- Code schrijven en debuggen
- Delen van het verkoopproces automatiseren
- Nazorg leveren
- Processen stroomlijnen en verbeteren met automatisering
- Tekst vertalen van de ene taal naar de andere
- Het onboardingproces van klanten vergemakkelijken
Onderzoek compileren
ChatGPT kan helpen bij het verzamelen en organiseren van gegevens uit verschillende bronnen, waardoor je snel toegang krijgt tot relevante informatie. Daardoor kun je ChatGPT gebruiken om je eigen marktonderzoek uit te voeren door grote hoeveelheden gegevens uit enquêtes en rapporten te analyseren en samen te vatten. Dit kan je de kosten van het inhuren van een marktonderzoeksbureau besparen.
Content creëren
Met de mogelijkheden om natuurlijke taal te genereren, kan ChatGPT helpen inhoud te creëren die aanslaat bij jouw doelgroep. Hoewel het ontbreekt aan creativiteit, kan een mens zorgen voor de creatieve vonk en richting, terwijl ChatGPT het zware werk van het genereren van een grote hoeveelheid content voor zijn rekening kan nemen. Samen kan de combinatie van menselijke creativiteit en het vermogen van ChatGPT om tekst te genereren zorgen voor een efficiënt en effectief proces om inhoud te creëren.
Brainstormen van ideeën
ChatGPT kan helpen bij het genereren van ideeën, door suggesties en inspiratie te bieden. Een product-ontwikkelingsteam kan het bijvoorbeeld gebruiken om een lijst van potentiële functies voor een nieuw product te genereren, op basis van trends en feedback van klanten.
Code schrijven en debuggen
ChatGPT kan helpen bij het schrijven van code, door stukjes code te genereren en suggesties te geven om de code te verbeteren. Daarbij kunnen ontwikkelaars het gebruiken om code te genereren voor specifieke taken, zoals gegevensvalidatie of foutafhandeling, en om fouten in bestaande code op te sporen en te herstellen. Dit bespaart hen veel tijd, die ze dan kunnen besteden aan zinvollere en complexere taken.
Delen van het verkoopproces automatiseren
ChatGPT kan helpen bij het automatiseren van repetitieve taken in het verkoopproces, zoals het verzenden van follow-up e-mails of het plannen van vergaderingen. Jouw verkoopteam kan het bijvoorbeeld gebruiken om gepersonaliseerde e-mails naar prospects te genereren in een fractie van de tijd die het zou kosten om dit handmatig te doen.
Nazorg leveren
ChatGPT kan helpen bij het verstrekken van gepersonaliseerde instructies en hulp aan klanten nadat zij een product hebben gekocht. Dit kan van grote waarde zijn voor klantenserviceteams bij het opstellen van instructies voor het gebruik van een product, handleidingen voor het oplossen van problemen en FAQ’s.
Processen stroomlijnen en verbeteren met automatisering
ChatGPT kan helpen met het automatiseren van verschillende taken, zoals het invoeren van gegevens, om de efficiëntie te verbeteren en fouten te verminderen. Dit bespaart je niet alleen veel tijd en geld, maar verkort ook de doorlooptijden en verhoogt de klanttevredenheid.
Tekst vertalen van de ene taal naar de andere
ChatGPT kan je helpen met het vertalen van tekst, waarbij nauwkeurige vertalingen in enkele seconden worden geleverd. Maak je momenteel veel gebruik van vertaaldiensten? Grote kans dat je dat niet meer hoeft te doen! Gebruik ChatGPT om een eerste concept te genereren en laat het nakijken door een vertaler.
Het onboardingproces van klanten vergemakkelijken
ChatGPT kan nieuwe klanten helpen bij het onboardingproces door hulp te bieden en eventuele vragen te beantwoorden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om aangepaste onboarding-e-mails, welkomstberichten en FAQ’s voor nieuwe klanten te genereren.
Kortom, ChatGPT kan nuttig zijn voor elke situatie waarin natuurlijk klinkende tekst moet worden gegenereerd op basis van ingevoerde gegevens. Bedrijven die gebruik maken van de mogelijkheden ervan kunnen hun efficiëntie verbeteren, de betrokkenheid van klanten vergroten en uiteindelijk hun omzet verhogen.
Moet je nu overhaast te werk gaan en ChatGPT gaan gebruiken bij elke operatie? Wij denken van niet. Het is van cruciaal belang dat je de potentiële voordelen en risico’s van ChatGPT afweegt en weloverwogen beslissingen neemt over de implementatie ervan in jouw activiteiten. Daarom behandelen we de volgende potentiële bedreigingen.
De potentiele dreigingen voor bedrijven
Het potentieel van ChatGPT om innovatie te stimuleren en de efficiëntie te verbeteren voor bedrijven in verschillende sectoren is onmiskenbaar. Maar zoals met elke opkomende technologie, is het cruciaal om bewust te zijn van de potentiële bedreigingen voor jouw bedrijf. Hieronder vind je de belangrijkste:
- Bedrijven worden overbodig
- Financiële fraude
- Gebrek aan verantwoording
- Privacy risico’s
- Afhankelijkheid van het model
Bedrijven worden overbodig
Eén van de grootste zorgen over chatgebaseerde AI is dat het de potentie heeft om bepaalde bedrijven overbodig of achterhaald te maken. De opkomst van ChatGPT kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor vertaal- of inhoudsdiensten. Omdat het accurate vertalingen en inhoud van hoge kwaliteit kan produceren in een fractie van de tijd die een mens daarvoor nodig zou hebben, kunnen bedrijven die dergelijke diensten leveren failliet gaan.
Financiële fraude
ChatGPT kan ook worden gebruikt door cybercriminelen om allerlei soorten fraude te plegen, variërend van identiteitsdiefstal bij bedrijven tot factuurfraude. Zo zouden criminelen mensen kunnen manipuleren om gevoelige informatie vrij te geven via de chatbot, om die informatie vervolgens te gebruiken voor frauduleuze doeleinden of gerichte phishingaanvallen. Dit kan leiden tot reputatieschade, financiële verliezen en juridische aansprakelijkheid voor bedrijven.
Gebrek aan verantwoording
ChatGPT, dat slechts een AI-model is, kan geen verantwoordelijkheid nemen voor zijn acties. Dit kan tot problemen leiden wanneer er iets misgaat, zoals het verstrekken van onjuiste of ongepaste informatie. Het kan voor bedrijven moeilijk zijn om te bepalen wie in dergelijke situaties aansprakelijk is en hoe de schade kan worden beperkt.
Privacy risico’s
ChatGPT wordt getraind op een grote dataset van tekst van het internet, die persoonlijke informatie kan bevatten. Dit kan leiden tot privacy risico’s, zoals het ongeoorloofd vrijgeven van persoonlijke informatie of het maken van gerichte reclame. Bedrijven moeten zich bewust zijn van deze risico’s en passende maatregelen nemen om persoonlijke informatie te beschermen.
Afhankelijkheid van het model
Aangezien ChatGPT een machine-leermodel is, kan het alleen informatie verstrekken die het heeft geleerd van de gegevens waarop het is getraind. Als het model niet wordt bijgewerkt met nieuwe gegevens, kan de informatie die het levert verouderd raken. Bedrijven kunnen afhankelijk worden van het model en zonder het model niet effectief werken.
Dat is nogal wat om te verwerken, toch? Het komt erop neer dat je je bewust moet zijn van de potentiële bedreigingen van ChatGPT. Door de beperkingen van de technologie te begrijpen, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over het effectieve en veilige gebruik ervan.
Tot nu toe gaat het goed. Maar misschien vraag je je nog steeds af waar je moet beginnen. Geen zorgen, we bespreken hierna de eerste stappen die jij kunt nemen.
De eerste stappen voor leidinggevenden
Als je het gebruik van ChatGPT voor je bedrijf overweegt, is het belangrijk de gebieden te identificeren waar de technologie de meest directe impact kan hebben en een systeem op te zetten om de ontwikkeling ervan te volgen.
Een effectieve stap is om een multifunctioneel team samen te stellen met deskundigen op het gebied van data science, juridische experts en bedrijfsleiders om de implicaties van ChatGPT voor jouw bedrijf te overwegen. Dit team kan je helpen nadenken over belangrijke vragen als:
- Hoe zou ChatGPT jouw branche of de waardeketen van je bedrijf kunnen helpen of verstoren?
- Wat is het huidige beleid en de aanpak van jouw bedrijf ten aanzien van AI? Moet het variëren over verschillende gebieden van het bedrijf?
- Gezien de beperkingen van ChatGPT, welke criteria moeten worden gebruikt om de gebruikssituaties voor implementatie te kiezen?
- Hoe kun je een ecosysteem van partners, gemeenschappen en platforms opbouwen om het potentieel van ChatGPT te maximaliseren?
- Aan welke wettelijke en communautaire normen moet ChatGPT zich houden om het vertrouwen van de betrokkenen te behouden?
Ondertussen is het belangrijk om innovatie binnen je organisatie te bevorderen door een veilige omgeving te creëren voor experimenten en door vangnetten te voorzien voor veilig experimenteren. Zo blijf je op de hoogte van de snelle evolutie van ChatGPT en de nieuwe mogelijkheden die het met zich meebrengt.
Hoe kan Klippa DataNorth jou helpen?
Het verkennen van de mogelijkheden van ChatGPT kan voor veel bedrijven een ontmoedigende taak zijn, door een gebrek aan kennis, tijd, focus of een combinatie van de drie bijvoorbeeld. Maar met de juiste begeleiding kan ChatGPT een krachtig hulpmiddel zijn voor bedrijven die taken willen automatiseren, de efficiëntie willen verbeteren en voorop willen blijven lopen in het snelle digitale landschap.
Om bedrijven te helpen navigeren door deze complexiteit, heeft Klippa DataNorth een ChatGPT consulting opgezet. Met ons adviespakket dat drie modules bevat, kunnen bedrijven of organisaties de potentiële voordelen en toepassingen van ChatGPT in hun activiteiten ontdekken.
De drie modules volgen:
- Identificatie van kansen – Deze module bestaat uit een evaluatieproces van 1 week met DataNorth experts in jouw bedrijf, een analyse van je huidige bedrijfsprocessen en een verkenning van mogelijkheden om taken te automatiseren met ChatGPT.
- Risicobeoordeling – Onze experts geven een evaluatie over mogelijke bedreigingen van het gebruik van GPT, en een goede risicobeoordeling met behulp van DataNorth’s AI Readiness model. Daarnaast worden de data-kwantiteit en -kwaliteit van je organisatie beoordeeld op veiligheidsmaatregelen.
- Eindrapportage en overleg – Op basis van de beoordelingen wordt een uitgebreid rapport opgeleverd dat inzicht geeft in mogelijke use cases van ChatGPT. De eindconsultatie zal worden verstrekt met de oplevering van het rapport.
Aarzel vooral niet om contact op te nemen met één van onze experts om uit te vinden hoe ChatGPT jouw bedrijf kan helpen floreren in het huidige digitale landschap.